Манифест за Агилен Развој на Софтвер
Ние откриваме подобри начини за развој на софтвер,
развивајќи го сами и помагајќи им на други да го развиваат.
Преку оваа работа ние почнавме повеќе да цениме:

Луѓе и интеракции од процеси и алатки
Софтвер што функционира од исцрпна документација
Соработка со клиенти од преговарање за договор
Прилагодување на промениод следење на план

Со други зборови, иако работите на десната страна
се вредни, ние повеќе ги цениме работите на левата страна.
Kent Beck
Mike Beedle
Arie van Bennekum
Alistair Cockburn
Ward Cunningham
Martin Fowler
James Grenning
Jim Highsmith
Andrew Hunt
Ron Jeffries
Jon Kern
Brian Marick
Robert C. Martin
Steve Mellor
Ken Schwaber
Jeff Sutherland
Dave Thomas© 2001, горенаведените автори
оваа декларација може слободно да се копира во било која форма,
но само во целина низ целото известување.


Дванаесет Прниципи на Агилен Развој на Софтвер

Видете ги Потписниците

За Авторите
За Манифестот


Afrikaans
Albanian
Amharic
عربي
Azərbaycanca
Беларуская
Bosanski
Български
Català
Česky
Deutsch
Dansk
Ελληνικά
English
Español
Eesti
Euskara
Suomi
Français
Gaeilge
Gàidhlig
Galician
Galego
ქართული
עברית
हिंदी
Croatian/Hrvatski
Hungarian/Magyar
Bahasa Indonesia
Íslenska
Italiano
日本語
ខ្មែរ
한국어
Latviešu
Lietuvių
Македонски/Macedonian
Bahasa Melayu
မြန်မာစာ
नेपाली
Nederlands
Norsk
ଓଡ଼ିଆ
ਪੰਜਾਬੀ
Polski
فارسی
Português Brasileiro
Português Portugal
Română
Русский
සිංහල
Slovenščina
Slovensky
संस्कृत
Srpski
Svenska
Swahili
தமிழ்
తెలుగు
ภาษาไทย
Filipino
Türkçe
Xitsonga
Українська
اردو
Yoruba
繁體中文
简体中文


дизајн на интернет страниците © 2001/site design and artwork ©2001, Ward Cunningham
превод на Македонски/translation:
Михаил Шестаков/Mihail Sestakov
Проф.Др.Георги Стојанов/Prof.Dr.Georgi Stojanov
Проф.Др.Аристотел Тентов/Prof.Dr.Aristotel Tentov